Използваме „бисквитки“ и други технологии, за да Ви помогнем да управлявате работата на сайта, да анализираме употребата Ви и да Ви предоставяме най-добрите предложения. Като продължавате да използвате сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Научете повече тук
Разбрах
×

Блог

Кой празнува имен ден през януари?

Кой празнува имен ден през януари?

Новата 2017 година започва с поредица от именни дни, които правят месец януари един от най-празничните месеци от годината. За да не пропуснете да поздравите някого, Ви предлагаме кратък списък с най-популярните именни дни през месеца.

 

1 януари – Васильов ден

Имен ден празнуват Васил, Василен, Василена, Василий, Василия, Василка, Васка, Весела, Веселин, Веселина, Вълко, Вълчо.

Още в първия ден на новата година вече има повод за празнуване. Пригответе се по стар обичай да бъдете сурвакани и да имате пари и дарове за сурвакарите, ако искате годината да ви е плодородна и богата.

 

2 януари – Св. Силвестър Римски

Имен ден празнуват всички, които носят името Горан, Горица, Огнян, Огняна, Пламен, Пламена, Серафим, Силва, Силвия, Силвана, Силвестър.

Макар и не особено популярен у нас, на този ден празнуват всички дами с прекрасното име Силвия, на което даже Братя Аргирови са посветили песен. Това е и поредният ден от годината, на който всички с името Пламен имат повод да почерпят.

 

6 януари – Богоявление или Йордановден

На един от най-известните и празнувани именни дни у нас Йордановден честват всички с името Йордан, Йордана, Йорданка, Банчо, Бистра, Богдан, Богдана, Боголюб, Боголюба, Богомил, Божан, Божана, Божидар, Божидара, Божил, Бончо, Борислав, Борислава, Боян, Бояна, Данка, Данко, Данчо, Найден и Теодосий.

Традицията повелява ритуално кръщаване на водата, след което свещеникът хвърля кръста във водата и мъжете се спускат да го извадят. На крепко здраве ще се радва онзи, който успее да намери и извади кръста от водата.

 

7 януари – Ивановден

Според статистиката над 300 000 българи празнуват на този ден и май няма човек, който да няма в семейството си или сред близките си някой, който да носи името Иван. Именници на този ден са Ваньо, Ваня, Еньо, Енчо, Жан, Жана, Жанета, Ивайла, Ивайло, Иван, Ивана, Иванка, Иваниела, Иванина, Ивелин, Ивелина, Ивета, Иво, Йоан, Йоана, Йовка, Йовко, Йонка, Йонко, Йончо, Йото, Калоян, Яни.

 

17 януари – Антоновден

Много са именниците и на този ден - Андон, Антоан, Антоанета, Антон, Антонина, Антония, Донка, Донко, Дончо, Тони, Тонка, Тончо, Тоньо, Тоня, Тотьо, Тотка.

На този ден традицията повелява жените да не предат и да не готвят боб и леща, за да не разсърдят чумата. За сметка на това се меси содена питка, която се раздава на близки и съседи за здраве.

 

18 януари – Атанасовден

Имен ден празнуват Атанас, Атанаска, Наска, Наско, Насо, Нася, Начо, Танас, Таньо, Таню, Тинка.

 

Този толкова натоварен откъм именни дни месец януари предполага и много разходи. Ако фактът, че сте именник или пък просто гост на такъв празник не ви кара да се чувствате добре, защото ви притесняват финансови въпроси, има един лек за тези мрачни мисли – бърз кредит от Микро Кредит. Бързо, лесно и удобно може да вземете кредит до 3300 лева и да върнете парите без лихва в 30 дневния гратисен период. Може да заявите своя кредит онлайн или в най-близкия до вас офис на Микро Кредит.