Използваме „бисквитки“ и други технологии, за да Ви помогнем да управлявате работата на сайта, да анализираме употребата Ви и да Ви предоставяме най-добрите предложения. Като продължавате да използвате сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Научете повече тук
Разбрах
×

Блог

Как влияе на настроението ни полученият кредит?

Как влияе на настроението ни полученият кредит?

Винаги търсенето на финансиране е сложен и дълъг процес. Понякога страхът, че няма да ни одобрят или процедурата ще се забави твърде дълго ни докарва високи нива на стрес. Заради това са се появили и бързите кредити онлайн, които са фокусирани върху минимизирането на всички забавяния и затруднения при процеса за отпускане на кредит. Ако сте кандидатствали за бърз кредит, то най-вероятно знаете колко лесна е процедурата и че отнема до няколко часа време. Преди години кредити се отпускаха предимно от банките и процедурата по одобрение отнемаше дни, а понякога и седмици. Днес, благодарение на бързите кредити вече всички могат да си позволят да кандидатстват за кредит по-лесно. При всяко положение обаче, самият процес на кандидатстване понякога носи високо ниво на очакване и притеснение. Много хора, дори категоризират цялото това изживяване като изключително стресово. Фирмите за бързи кредити и до ден днешен се борят да променят процеса и той да носи положителни емоции вместо стрес.
 
Много експерти, чиято цел е била да подобрят обслужването провеждат редица тестове за пред и след продажбена психология. Интересен факт е например, че в слънчевите дни повече хора биват одобрени за кредит. Също така различните по възраст хора се притесняват за различни неща, когато стане въпрос за кредити. По-младите хора са стресирани от поемането на дълг твърде рано, като кредит за кола или пък да си платят семестъра. По-старото поколение пък е изправено пред различен набор от неотложни проблеми, като ипотека, бърз кредит за спешен ремонт, лични разходи или бързи кредити до заплата. Тези хора се притесняват и от липсата на спестявания и несигурността, докато при младите това не е толкова належащ проблем.
 
Специалистите по бързи кредити казват, че всъщност най-редовните платци са възрастните хора, които са пред пенсионна възраст или вече в такава. Те притежават дисциплина и сдържаност, които допринасят за изплащането на дълга навреме и без излишни забавяния. Когато говорим за настроение обаче, при възрастните хора, дисциплината не позволява те да правят импулсивни покупки с парите, взети от бърз кредит и тяхната радост не е еуфорична. За сравнение, младите почти винаги се радват по-шумно за получените пари и ги приемат по-еуфорично.
 
Някои съвети как да контролирате стреса, когато теглите кредит
 
Никога не е излишно, да си припомним, че нищо не се строи за 2 минути и за да постигнете нещо, трябва да правите малки стъпки. Това важи изцяло и за финансирането с кредит. Идеалният начин да се справите със стреса е да имате добра финансова култура. Можете да разработите финансова стратегия и финансови навици, които да наблегнат повече на дисциплината, отколкото на еуфорията и това да ви донесе позитиви.
Направете си списък с бъдещите ви вноски за изплащане на кредита и помислете, откъде ще дойдат парите. Помислете на коя дата ще можете да изплащате кредита и си представете как го правите успешно всеки месец. Това ще ви даде успокоение, че всичко е планирано и е под контрол.
 
Приоритизиране на дълговете е следващото нещо, което трябва да обмислите. Най-добре е да изплатите първо онези кредити, които са с по-висока лихва. От гледна точка на мотивацията обаче, най-разумно е да платите онзи, който е най-малък на размер. Така ще получите удовлетвореност, че успявате да се справите с дълговете си бързо и адекватно. Усещането след изплатен кредит може да се сравни с покупката на нещо ново, което сте искали и сте чакали дълго време.
 
Определете си бюджет, който не ви затруднява през месеца. Това е и един от съветите, които ще получите, когато кандидатствате за кредит. Необходимо е, вноските по всички кредити и задължения да не надминават 40% от доходите ви.
Определете навиците за харчене. Ние знаем колко е трудно да се постигне това, но има редица начини, по които можете да си следите потреблението. На първо място е напълно разумно да си ограничите бюджета на седмичен или дори на дневен и да не го надскачате. Както споменахме по-горе, малките стъпки ще ви помогнат да усещате увереност в действията ви.