Използваме „бисквитки“ и други технологии, за да Ви помогнем да управлявате работата на сайта, да анализираме употребата Ви и да Ви предоставяме най-добрите предложения. Като продължавате да използвате сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Научете повече тук
Разбрах
×

Блог

Как да върнем по-лесно новогодишния бърз кредит?

Как да върнем по-лесно новогодишния бърз кредит?

Едно от сигурните неща, които се случват всеки декември месец е по-голямото количество изхарчени пари за подаръци, храна и пътувания. Не всеки може да посрещне декемврийския бюджет по лесен начин и на много хора им се налага да потърсят бърз кредит или друга форма на заем. Нека да разгледаме какви са основните причини за тегленето на бързи кредити и какви са механизмите за тяхното по-бързо покриване.

Защо теглихме кредит преди празниците?

Макар да няма точни правила за какво може и за какво не може да се тегли бърз кредит, то при всяко попълване на форма има графа, в която се пита за какво ще бъдат изхарчени парите. Спрямо тези графи много по-лесно се правят анализи върху основните причини за кандидатстване. Разбира се, някои общи понятия могат да бъдат доста обобщаващи и да не дадат ясна представа за естеството на разходите. Това например са понятията „ежедневни разходи“, „сметки“, „разходи от битов характер“ и тн.

При всяко положение, ако разгледаме по-подробно ситуацията забелязваме как хората теглят кредит по празниците за три основни неща - за пътувания, за пазаруване и за покриване на сметки. Към пазаруването можем да добавим и купуването на подаръци за близки и роднини.

Много хора отделят пари и да имат заделени настрани, ако ще пътуват. Това са пари, които служат за гаранция, че дори и нещо да се обърка, човек ще разполага с дадена сума.

Друга голяма причина са емоционалните покупки, които включват и храна. Според световно проучване, по празници се изхвърля и се пазарува най-голямо количество храна. Това е така, защото винаги искаме да сложим и още нещо на масата.

Колко големи бяха сумите при бързите кредити?

За щастие, кредитите, за които се кандидатства по време на коледните и новогодишните празници, са малки на размер. Те рядко надхвърлят 2000 лв. Най-често сумата е около 1000 лв., която стига точно да попълни празнините в семейния бюджет. Макар тази година инфлацията доста да намали покупателната способност на парите, все още 1000-2000 лв. са напълно достатъчни.

Как да си разпределим януарския бюджет?

Тегленето на кредити и харченето на парите е забавната част. Идва обаче януари месец, когато трябва да възстановим взетата сума. Ако тя е била изтеглена под формата на кредит до заплата, то той трябва да бъде до един месец. В случай, че заемът е бил на месечни вноски, то тогава януари месец е първата от тях. При всяко положение първият месец от годината идва със своите разходи, които трябва да посрещнем подготвени, колкото и да не ни се иска.

Съвет от нас е внимателно да обмислите кой разход колко е и да ги структурирате по спешност. Най-напред покривате тези, които са най-належащи, в това число попадат и бързите кредити. След това покривате останалите, за които имате по-дълъг период на изплащане. Например, има някои разходи, които можете да ги отложите до 2-3 седмици, без тяхната стойност изобщо да се промени.

 

Специалистите съветват как да върнем по-лесно изтегленият заем

Хитър трик е да си отделяте всеки ден от парите, които харчите, за покриване на кредита. Например, ако харчите за обед по 10 лв. пробвайте да ги намалите на 5 лв., а останалите да отделяте за заема. Така от 20 дни, ще сте събрали 100 лв.

Някои хора прилагат друг много интересен метод, който включва определянето на даден разход, който им се иска да направят, но не го правят. Например, вместо да си поръчат храна си купят нещо и си го сготвят. Разликата в цената я заделят настрани и накрая на седмицата или на месеца, с нея покриват част от заема. По този начин за нула време се покриват всякакви кредити.

 

Трети интересен похват е всички пари, които се изкарват допълнително от странична дейност, да бъдат заделяни за покриване на кредита. Също много добър метод за покриване на заеми, които трябва да се изплатят бързо.