Използваме „бисквитки“ и други технологии, за да Ви помогнем да управлявате работата на сайта, да анализираме употребата Ви и да Ви предоставяме най-добрите предложения. Като продължавате да използвате сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Научете повече тук
Разбрах
×

Блог

Как да се справяш финансово, когато се изнесеш от вкъщи

Как да се справяш финансово, когато се изнесеш от вкъщи

Едно от най-големите предизвикателства пред младите в днешно време е да се изнесат от дома на родителите си и да се издържат сами. Управлението на бюджета е сложно и нелеко начинание, което се учи с времето. Ако трябва да плащате наем и имате ограничени доходи, ще се наложи да планирате по-сериозно личните си финанси и да ограничите определени покупки и разходи , с които сте свикнали. Предлагаме ви няколко съвета, които ще ви помогнат да се ориентирате в обстановката и да избегнете финансов катаклизъм.

Направете си бюджет

Съставянето на бюджет е основната задача, която стои пред вас в този момент. Преди да се преместите в новото си жилище, направете си примерен бюджет с очаквани разходи, съпоставен с текущите ви доходи, за да видите дали ще можете да се справяте.

Не е трудно да изчислите някои от разходите, защото те вече са ви известни. Става въпрос за месечната сметка за телефон, плащания по кредити и застраховки, разходи по автомобила (ако имате такъв), месечни абонаменти, такса за интернет, хобита и т.н. Това, което е неизвестно, са разходите за отопление, сметки за вода, както и разходите за храна.

След като се преместите в новата квартира и поживеете в нея известно време, прегледайте първоначалния бюджет и направете корекции по него на база на опита, който вече сте придобили. Обърнете внимание на това, че сметките за електроенергия са по-високи през зимата, ако се отоплявате на ток.

Изберете качеството по отношение на по-важните покупки

В началото на самостоятелния си живот може да се наложи да закупите много вещи наведнъж, за да си осигурите нормално съществуване. Не говорим за глезотии, а за предмети от първа необходимост. Ако в апартамента ви има основните мебели и електроуреди, това ще ви спести някои разходи.

Въпреки това все ще се стигне до там да трябва да си купите нов матрак, маса за гладене, комплект чинии или етажерка. Възможно е да се изкушите да вземете някои от тях от място за втора употреба или магазин тип „левче“, но това би било грешка.

Да, няма съмнение, че тези покупки ще ви излязат доста изгодни в краткосрочен план, но ако се наложи да ги смените само след 3-4 месеца, тогава няма да ви се струват толкова добра инвестиция. Когато правите големи покупки, винаги мислете за това дали те ще успеят да изплатят цената си във времето и за какъв период. Това ще ви помогне да се ориентирате дали си заслужват, или не.

Все пак има неща, които можете да вземете от левчето, като огледало, кутии за съхранение, домашни пантофи и др. За останалите вещи бихте могли да разчитате на бърз кредит. Така ще се сдобиете с качествено обзавеждане без да чакате, а инвестицията ще ви се възвърне с времето.

Не се опитвайте да имитирате начина на живот на родителите си

Когато сте живели в дома на родителите си дълго време, сте свикнали с всякакви придобивки. Въпреки че е нормално да искате да пресъздадете същата степен на комфорт в новата си квартира, това може да не е постижимо. Замислете се, че вашите родители не са изградили този стандарт на живот за ден. Напротив, те са трупали придобивки в продължение на години, за да си осигурят важни за тях удобства. Всякакви електроуреди, мебели, устройства и аксесоари са били купувани поетапно, за да не се задъха семейният бюджет.

Разберете, че няма как вие да постигнете това в самото начало на вашия самостоятелен живот. Още по-малко ако разполагате само с една заплата и не делите разходите си с никого.

Ако се опитате да възпроизведете тези условия без да имате необходимата финансова подготовка за това, рискувате да останете на червено. Затова преди да се впуснете в необмислено пазаруване, обърнете внимание на това от какви принадлежности се нуждаете и кои придобивки не са от съществено значение на този етап. Уверете се, че имате достатъчно пари, за да покриете разходите си за наем, комунални услуги, хранителни стоки и продукти от първа необходимост.

Приготвяйте си храната сами

Храната е едно от най-съществените пера в бюджета, което варира от месец на месец и не е лесно за контролиране. Когато живееш сам, закупуването на хранителни запаси и планирането на седмично меню за един човек си е голямо предизвикателство.

В началото може да ви е невъзможно да предвидите колко точно храна ще ви е нужна за вашето физическо оцеляване. Как хем да имаш достатъчно продукти, хем да не хвърляш храна, а в същото време тя да не ти омръзне? Това е трудно за постигане, но с времето ще успеете да намерите баланс.

Съветваме ви по-често да си готвите и да замразявате една част от храната, за да имате порции през седмицата и да не се налага да вземате готова храна от заведение (което ще ви излезе по-скъпо). Истината е, че е по-изгодно да сготвиш храна за повече хора, отколкото за един. Така спестявате време и пари. А и винаги ще имате храна под ръка.