Използваме „бисквитки“ и други технологии, за да Ви помогнем да управлявате работата на сайта, да анализираме употребата Ви и да Ви предоставяме най-добрите предложения. Като продължавате да използвате сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Научете повече тук
Разбрах
×

Блог

Финансовите навици, които са необходими отрано в живота

Финансовите навици, които са необходими отрано в живота

Ако наскоро сте навършили 20, най-доброто от живота ви тепърва предстои. Ще завършите образованието си, ще изградите кариера и семейство, ще започнете да насочвате енергията и свободното си време в нещо, което ви носи удоволствие и смисъл. Именно това е времето, когато правилните финансови навици ще ви бъдат най-полезни. Добрите практики и умения за боравене с финанси ще ви помогнат да постигнете успехи във всяка сфера от живота, което е и причина да им обърнете повече внимание, докато сте млади. Ето кои са важните финансови навици, помагащи отрано в живота.

Спестявайте поне малка част от дохода си

Вероятно е трудно да се мисли за бъдещето, когато човек е млад и има толкова много желания и възможности. Всеки обаче знае, че именно ранното спестяване може да доведе до много по-добро финансово положение в бъдеще. Спестяването е ценно и като навик, който може да започнете да развивате от момента, в който започнете да правите пари. Добре е да мислите за него като за разход за месеца, който е с приоритет, а не просто като опция, ако ви останат средства накрая. 5-10% вероятно не биха ощетили значително текущия ви начин на живот, но могат да ви помогнат да заделите средства занапред.

Инвестирайте разумно

Инвестирането на спестени средства е логичното продължение на предходната точка. Не е важно просто да трупате спестявания, а да правите нещо с тях. Интересувайте се от възможности за инвестиции и развивайте своите умения в тази насока. Може да навлезете в света на високорисковите и високодоходни инвестиции, както и да обърнете внимание на дългосрочни финансови инструменти. Може да инвестирате и в нискорискови активи, да се учите от грешките си и да развивате личното си богатство.

Подобрявайте уменията си

Светът се променя бързо и постоянно изисква от нас нови умения. Колкото по-рано започнете да инвестирате в себе си, толкова по-конкурентни ще сте и по-адаптивни. Работата над това да повишавате инвестиционната и финансовата си култура. Ще сте благодарни на себе си в бъдеще, когато уменията и знанията ви започнат да се отплащат.

Поставете си финансови цели

Важно е да имате финансови цели, но те трябва да са добре балансирани във времето и да са реалистични. Например, ако искате да имате собствено жилище до определена възраст, помислете за това какво възнаграждение ще ви е необходимо, както и стъпките за придобиване на средства за него. Когато разделите финансовите си цели на по-малки предизвикателства, ще имате пътна карта, която да ви води към тях.

Планирайте разходите си

Винаги е добре да следите разходите си. А още по-добре е, когато овладеете този навик от по-ранна възраст. Понякога е трудно да се навигират нуждите и желанията, настоящите и бъдещи цели. Но бюджетирането на разходите стои в основата на финансовата дисциплина доброто планиране. Трябва да се научите да приоретизирате онези разходи, без които не може, и да спестявате за другите, които са належащи.

Направете си авариен фонд

Ако има нещо, което последните години показват, то е че поговорката „бели пари за черни дни“ сякаш важи с двойно по-голяма сила в днешно време. Животът има навика да поднася неприятни изненади. Един начин да се справите по-добре в такива ситуации, е като ползвате авариен фонд със спестени средства. Ако разработите тази идея от по-ранна възраст, много по-лесно ще противостоите на неприятни събития, като загуба на работна позиция например.

Погрижете се за здравето си

На пръв поглед това може и да не ви изглежда като финансов съвет, но по същество е. Ранната профилактика и поддържане на добра форма от ранна възраст може да ви спести изключително много разходи за лечение и рехабилитация в бъдеще.

Всички тези финансови навици ще ви бъдат максимално полезни, когато започнете да ги развивате от по-ранна възраст. Не подценявайте силата на добре изградената финансова дисциплина и знания.