Използваме „бисквитки“ и други технологии, за да Ви помогнем да управлявате работата на сайта, да анализираме употребата Ви и да Ви предоставяме най-добрите предложения. Като продължавате да използвате сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Научете повече тук
Разбрах
×

Блог

Финансови съвети в социалните мрежи - полезни или загуба на време?

Финансови съвети в социалните мрежи - полезни или загуба на време?

Като се има предвид времето, което много от нас прекарват в социалните мрежи, не е изненадващо, че влиянието им се разпростира в доста аспекти от нашия живот. Независимо дали става дума за хранене, тренировки, мода, интериорен дизайн или финанси, не е нужно да превъртате много преди да попаднете на различни насоки, трикове и лайфхакове. В крайна сметка всеки обича добър съвет, който може да му помогне да направи по-добър избор, нали? Колко от това, което виждате и четете онлайн обаче, всъщност е полезно, особено когато става въпрос за пари?

Възходът на #MoneyTok и подобни хаштагове поставя въпроса дали финансовите съвети и напътствия в социалните мрежи наистина си струват вашето време и доверие? Истината е, че в много случаи такова съдържание може да има положително въздействие. Не можем да отречем, че това до голяма степен помогна на хората да говорят по-открито за личните си финанси, което допреди години беше тема „табу“ за мнозина.

В други случаи обаче, въздействието на социалните медии може да не е чак толкова добро. Според проучване на американската компания за лични финанси NerdWallet, почти две трети от американците (65%) смятат, че социалните мрежи са довели до увеличен преразход, а приблизително 18% казват, че са направили покупка, за която по-късно са съжалявали, поради нещо, което са видели там. Факт е, че не всичко, което виждате онлайн е правилно или подходящо за вас.

Като компания, която предлага бързи кредити и достъпни услуги на индивидуални потребители, и на малкия и среден бизнес, ние знаем колко важно е вземането на интелигентни решения за вашето финансово благополучие и независимост . Тук ще проучим по-задълбочено света на т. нар. финфлуенсъри и ще ви помогнем да разберете как да използвате техните съвети като ресурс за постигане на вашите финансови цели, без да се поддавате на евентуални манипулации. Така че, продължавайте да четете!

Възходът на финансовите инфлуенсъри или финфлуенсърите

В наши дни, голяма част от младото поколение, особено тези на възраст между 18 и 24 години, използват социалните медии за финансови насоки. Нещо повече, доста от тях дори вече са инвестирали пари въз основа на препоръки, които са намерили в онлйан пространството.

За добро или за лошо, социалните медии много промениха живота ни, давайки ни лесен достъп до информация за почти всичко, включително и съвети относно финансите ни. Платформи като TikTok, Instagram и YouTube се превърнаха в идеалното място за т. нар. финфлуенсъри, които предлагат разнообразна информация за управлението на парите, инвестиционните стратегии и личните финанси. Според TikTok, 74% от европейските потребители казват, че темите, свързани с финансите, са много важни за тях, което показва значително търсене на този вид съдържание в техните канали.

Привлекателността на финфлуенсърите не е само в съдържанието, което създават, но и в тяхната достъпност и връзка. Те често споделят своите лични истории и опит с парите, което прави съветите им да изглеждат по-лесно изпълними и реалистични за тяхната аудитория. Това лично отношение, съчетано с лесния достъп до тяхното съдържание, помага на финфлуенсърите да привличат много последователи, особено сред Милениалите и поколението Z, които често намират традиционните канали за финансови съвети за по-малко ангажиращи.

Хаштагът #MoneyTok в TikTok е отличен пример за това колко популярно е финансовото съдържание, особено сред по-младите хора. Пълен с кратки, ангажиращи видеоклипове, #MoneyTok обхваща най-различни финансови теми, вариращи от основни техники за бюджетиране и стратегии за управление на кредити, до инвестиции и тенденции в криптовалутите. Потребителите харесват тези видеоклипове, защото са кратки и увлекателни. Те опростяват сложните финансови условия и концепции, което ги прави по-лесни за разбиране.

Всичко това, от една страна е страхотно, тъй като повече хора могат да се образоват финансово по начин, който не беше възможен преди. Тази промяна обаче идва и с някои предизвикателства и потенциални проблеми, тъй като не всеки е наясно как да използва тази информация разумно.

Добра идея ли е да следвате финансови съвети, които сте открили в социалните медии?

В много случаи, да. Но има някои неща, които е добре да имате предвид. Колко полезни ще ви бъдат тези съвети до голяма степен зависи от конкретния източник, от който идват, както и от начина, по който ги прилагате и използвате. Например, в сайтовете на много банки и компании за бързи кредити ще намерите ценна информация за управлението на бюджета си, спестяването, разумното инвестиране и управлението на заемите.

Друго нещо, което е добре да имате предвид е, че съветите и стратегиите от американски или британски инфлуенсъри, например, може да не са релевантни за страната ни. Финансовите пазари, данъчните закони и икономическите условия се различават значително и съветите, които работят в една държава, може да не са приложими в друга.

Така че, социалните медии могат да бъдат удобен и полезен ресурс, стига да ги използвате по правилния начин. Не всяко съдържание е с еднакво качество. Важно е да бъдете критични и да оценявате източниците на информация. Освен това, бъдете внимателни и не се сравнявайте с инфлуенсърите, които следвате, особено ако техните цели или успехи изглеждат недостижими.

Какво можете да направите, за да сте сигурни, че препоръките, които намирате в социалните медии, са надеждни?

На първо място, обърнете внимание на източника на информация - дали това е сайт на дадена финансова или кредитна институция, или пък просто някакъв профил, който следвате в Instagram. Бъдете внимателни със случайните финфлуенсъри, тъй като не всички са достатъчно компетентни, за да дават финансови съвети. Не са малко и тези, които го правят с цел лична изгода или просто защото се опитват да ви продадат нещо.

Също така, внимавайте с финансови съвети, които насърчават модерни инвестиции или схеми за „бързо забогатяване“. Винаги проучвайте задълбочено, преди да поемете някакъв ангажимент, особено ако той включва значителен риск.

И накрая, филтрирайте всички препоръки и предложения, които виждате през вашите лични финансови цели и финансово състояние. Не забравяйте, че това, което работи за някой друг, може да не е подходящо за вас.