Използваме „бисквитки“ и други технологии, за да Ви помогнем да управлявате работата на сайта, да анализираме употребата Ви и да Ви предоставяме най-добрите предложения. Като продължавате да използвате сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Научете повече тук
Разбрах
×

Блог

Бързите кредити по-лош вариант ли са от кредитната карта?

Бързите кредити по-лош вариант ли са от кредитната карта?

И кредитните карти и бързите кредити са форми на получаване на заем. Те обаче притежават много различни характеристики и не бива да бъдат сравнявани един с друг. Нека да видим по какво се различават и по какво си приличат тези форми на кредитиране и в какви ситуации за кого са подходящи.

Липсата на информация

Липсата на истинска и адекватна информация може би е проблемът на XXI век. Това важи както за заобикалящите ни дневни теми, така и за факти, свързани с кредитирането и финансите ни. Винаги гледайте условията, когато подписвате документи. Ако чуете някой да казва, че кредитните карти или даден тип кредити са лоши, не го приемайте веднага за факт. Ориентирайте се по лихвените проценти, таксите, сроковете и изобщо условията.

И кредитните карти и бързите кредити са за спешни случаи

Това е едно от нещата, които обединяват двата финансови продукта. Когато ви изскочи непредвиден разход, може да го покриете и с кредитна карта и с бърз кредит. Ако бързият кредит ви е с ниска лихва или пък изобщо няма лихва, то тогава това дори няма да ви струва някакво допълнително оскъпяване. При кредитните карти има обикновено някакъв период, през който на използваната сума не ѝ се начислява лихва. В последствие такава се добавя, ако сумата не бъде възстановена. Горе долу това е и ситуацията при бързите кредити. Има специален тип кредити, наречени кредити до заплата, които се отпускат за период от 1 месец и са за ниски суми. След това, ако кредитополучателят не може да ги възстанови, се превръщат в кредити на вноски и им се начислява различна по размер лихва. Това е общо приета практика.

Достъпност

За разлика от бързите кредити, при кредитните карти има процес на одобрение и получаване на картата, който може да отнеме до 2-3 седмици. При бързите кредити този процес е минимизиран до няколко часа. Това е една от огромните разлики между двата типа финансиране.

Положителна страна на кредитните карти е, че след първоначалното одобрение, винаги лицето разполага със сумата, за която е картата. Освен нали, ако не я е използвало вече цялата. При бързите кредити, ако сте покрили кредита, след това трябва да кандидатствате за нов, вместо директно да получите сумата. От друга страна обаче това е добре, защото кандидатствайки втори или трети път, след като вече сте използвали кредит и сте го покрили, ще ви осигури по-добра лихва и по-ниски такси. Бързите кредити дават по-добри условия на лоялните си клиенти, докато условията при кредитните карти са горе-долу едни и същи за всички. Те не зависят от лоялността ви към дадена банка, нито от това колко пъти сте използвали техни продукти или услуги.

За кого са предназначени?

И двата вида финансиране си имат своята аудитория. Бързите кредити са предназначени за покриване на спешни кредити, които не търпят отлагане. Това е и най-големият им приоритет пред всички останали видове кредити. Кредитните карти са форма на достъпни джобни пари, които можете да използвате при нужда и след това задължително бързо да възстановите. Ако ви е нужна обаче по-голяма сума от лимита на кредитната карта, то ще трябва да минете дългата процедура по одобрение и най-вероятно да чакате нова пластика.

Ако имате трудов договор и сметка в банка, те най-вероятно вече са се свързали с вас и са ви предложили кредитна карта като услуга. Може даже вече да притежавате такава. При бързите кредити обаче не е необходимо да сте на трудов договор или да работите на пълен работен ден, за да получите кредит. Това също е много важна и много основна разлика. За получаването на кредитна карта с висок лимит, банката ще провери, дали имате голям оборот през сметката ви при нея. Ако нямате, няма да ви бъде отпусната кредитна карта за висока сума. Тоест, ако трябва да категоризирате кредитните карти, те са вид гарантиран кредит, докато бързите кредити са вид необезпечен кредит.