Използваме „бисквитки“ и други технологии, за да Ви помогнем да управлявате работата на сайта, да анализираме употребата Ви и да Ви предоставяме най-добрите предложения. Като продължавате да използвате сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Научете повече тук
Разбрах
×

Блог

13% ръст на кредитите в страната

13% ръст на кредитите в страната

Част от възстановяването на всяка една икономика е свързано с увеличено кредитиране. В България тази тенденция е в пълната си сила. Въпреки прогнозите на финансистите, че лихвените проценти ще се увеличат, изтеглените кредити продължават да поставят рекорди. Специалистите предупреждават, че ще има забавяне на растежа, но то още не се забелязва навсякъде.

Какво обаче показват числата?

Хората теглят повече кредити от преди и това е безспорен факт. Всеки следващ месец се увеличава процентното увеличение, като до май месец 2022 г. то е било 11%, юни 13.01%, а юли 13.07%. Финансистите тук откриват забавяне, което предполагат, че ще продължи и есента.

Какви обаче са най-честите причини, хората да търсят кредити. За наша голяма изненада, в страната са се увеличили не само потребителските и бързите кредити, ами и тези, които са за покупка на имот. Това може би е един от най-ясните символи, че кредитирането в страната е в добра кондиция.

Бързите кредити пък са с причини, като ремонти, обзавеждане, покупка на бяла или черна техника. С краят на лятото ремонтите започват да приключват и това може би ще проличи в данните през следващите месеци.

Защо да предпочетете бърз кредит през това лято?

Причините не са една или две. Ще отбележим факта, че бързите кредити са различни и са създадени за различни нужди на хората. Бързите кредити до заплата например са краткосрочни и осигуряват малки суми, които да ви покрият недостига, докато вземете заплата. Бързите кредити на вноски пък са за малко по-големи суми и може да са ви от полза, ако сте решили да купувате нов домакински уред, мебел или пък да правите ремонт. Вноските ще ви повишат лихвата, защото се води, че тези кредити са малко по-рискови.

Условията по нашите бързи кредити са повече от добри. Едва ли има нужда да споменаваме и че възможността за онлайн теглене на кредити никак не е за подценяване. Без да губите време в търсене на офиси и пътуване до тях, то можете да си осигурите необходимата сума за съвсем кратко време.

Онлайн кредитите са любими на по-младите, но ние сме си поставили за цел, да изградим системата толкова лесна за използване, че и по-възрастните хора, да не срещнат никакви проблеми.

Икономиката в страната със сигурност е стабилна, но икономистите не са сигурни, че ще се задържи такава. За съжаление, както знаем от последните няколко години, всякакви ситуации са възможни да повлияят на стабилността и в един момент да се изправим пред твърде висока инфлация или друг икономически проблем. Това е и причината, нашите съвети да са фокусирани не върху по-добрите кредити за кандидатстване, а върху времето им за изплащане.

Според нас, най-добре е да кандидатствате за кредити до заплата, които да върнете още същия месец. Друг вариант е да потърсите кредит на вноски, но за кратък период от време - например 3-4 месеца най-много. Така ще си осигурите спокойствие, че дори и нещо да се обърка, вие ще сте подсигурени с малък бърз кредит, който ще връщате съвсем кратко време.

Ще се повиши ли увеличаването на лихвите на търсенето на кредити?

Според нас, макар и не пряко, това ще повлияе на хората, които сега теглят кредити. Причината се крие в оскъпяването на сумата за връщане. Няма да се теглят толкова много заеми за покупка на нови неща или скъп ремонт на вещ. Много вероятно е хората да се опитат вместо да кандидатстват за кредити, да пробват да спестят пари, ако разходът естествено може да бъде отложен. Ако това не е възможно, то прогнозите са, че ще търсят кредитите с възможно най-добрите условия. Това на практика означава, че фирмите за кредити и банките, ще се надпреварват кой да предложи най-добрите кредити.