Използваме „бисквитки“ и други технологии, за да Ви помогнем да управлявате работата на сайта, да анализираме употребата Ви и да Ви предоставяме най-добрите предложения. Като продължавате да използвате сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Научете повече тук
Разбрах
×

Блог

По-трудно ли покриваме разходите си без кредит?

По-трудно ли покриваме разходите си без кредит?

Финансовата обстановка в страната се променя спрямо ситуацията в Европа и света. За никого не е тайна, че тази година се случиха много непредвидени неща, които се отразиха на паричните политики. Резултатът беше инфлация. Наближавайки краят на годината няма как да не си зададем въпроса какви бяха очакванията ни януари и какви са 12 месеца по-късно. Клиентите ни винаги са били на първо място, заедно с техните притеснения и тревоги, така че да ги разбираме по-добре е наша основна мисия.

Растящите цени и инфлацията са факт

Всички говорят, че цените са се повишили. Икономистите спорят за точните проценти инфлация, колко от нея е реална и колко спекулативна, но за всички домакинства това изобщо не е важно. Важното е, че когато отидете в магазина, цените са по-високи и ако преди 1 година, макар и след пандемично време имаше някаква инфлация, то днес тя е в пъти по-голяма. На практика това означава, че ако преди по време на пазар сте харчили средно по 30 лв. сега ще похарчите към 50 лв. Разбира се, ако вие сте от щастливците, които са имали удоволствието да им бъде вдигната заплатата, то може и новите цени да не ви затрудняват. В противен случай обаче, със сигурност да плащате повече за същите стоки и услуги, ви намаля от доходите. Има и още една група от хора, които реално получиха увеличение на заплатите, но то не беше достатъчно да покрие поскъпването от инфлацията. Както сами се досещате, това няма как да бъде удовлетворяващо и хората отново са изправени пред недостиг на средства.

Домакинствата в България имат затруднения спрямо данни на Евростат

Евростат е европейска статистическа агенция, която следи параметрите в страните от ЕС на най-различни неща. Те измерват начина на живот, доходите на хората, разходите им, участието им в трудовия пазар, процента на образование, изтеглените кредити, задлъжнялост и тн. За разлика от българските агенции за преброяване, Евростат обхващат всички страни, а не само в Европа и ясно се виждат разликите.

Едно от последните проучвания на агенцията е било точно във връзка със затруднената ситуация в страните, заради инфлацията. Интересно е, че само 3% от българите са заявили, че нямат проблем да посрещат разходите си през месеца и се справят добре със сметките и повишените нива на стоките и услугите. Макар това да може да означава, много неща и да не можем да изведен преки заключения, то ясно се вижда, че процентът е твърде малък.

Как разумно може да си помогнем с един бърз кредит?

Бързите кредити онлайн може да са изключително полезни, стига да бъдете разумни и да кандидатствате за онзи, чийто условия са най-добри. Накрая на годината, разходите се увеличават допълнително, заради празниците, почивните дни, подаръците, повечето купуване на храна и не на последно място сметките за отопление. Да кандидатстваме за заем обаче всеки път, когато не ни достигнат парите едва ли можем да го наречем разумен подход.

Планирането на разходите ни в бъдеще определено е нещо, което всички финансисти съветват, че трябва да се прави. Ако очаквате, че сметките ви за отопление ще са 200 лв. и ще са ви необходими пари за пътуване, то няма защо да си докарвате стрес, като може да кандидатствате за кредит предварително. Това е тактика, която макар и базирана на заем, ще ви донесе спокойствие и увереност, че държите нещата под контрол. По този начин спешните неща за плащане няма да са чак толкова спешни, защото вие вече ги очаквате.

Друг акцент, на който трябва да обърнете внимание е размера на кредита, който ви е необходим. Съвет от нас е да не кандидатствате за твърде голяма или твърде малка сума, защото в единия случай може тя да не ви достигне, а вече да е твърде късно да кандидатствате за нов кредит, а в другия случай- да я върнете по-трудно. Изберете сума, която ще ви свърши работа и допълнете още 20% отгоре за всеки случай.