Използваме „бисквитки“ и други технологии, за да Ви помогнем да управлявате работата на сайта, да анализираме употребата Ви и да Ви предоставяме най-добрите предложения. Като продължавате да използвате сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Научете повече тук
Разбрах
×

Блог

По какъв начин се овладява инфлацията?

По какъв начин се овладява инфлацията?

Колкото повече се усещат повишените цени на хранителни и нехранителни стоки, все повече хората започват да се чудят как да се справят. Средностатистическия човек се обръща за помощ към нас, фирмите за бързи кредити, когато не му стигнат парите да покрие нарасналите разходи, заради инфлацията. И ако за домакинството, това е решение на проблема, то когато държавата се изправи пред инфлация, да потърси заем е едно от най-лошите неща, които може да направи. Ще ви разкажем, кои са механизмите, чрез които българската икономика може да ограничи високите нива на инфлацията.

Вдигат се лихвите по кредитите

Целта на високите лихви е да се съберат повече пари и да се постигнат по-ниски нива на търсене, тоест да се ограничи потреблението. В нашата родина обаче не зависи от нас какви са лихвите, а от ЕЦБ. Предвид факта, че не можем да противодействаме, лихвите в страната остават минимално променени. Това важи и за нашите бързи кредити до заплата , както и за кредитите ни на вноски.

Защитават се най-уязвимите групи в обществото

Основните разходи на домакинствата са ясни на всички. Те са за ток, отопление, храна, вода, телефон, интернет и телевизия. Уязвимите групи в обществото са хора, които изпитват затруднения или изобщо не успяват да покрият тези разходи ежемесечно, които са на пазара на труда дълго време или изобщо не работят по някакви причини, включително и здравословни.

Когато има висока инфлация трябва на най-бедните да се осигурят облекчения, за да може увеличението в цените, да не ги принуди да стигнат до крайна бедност. Някои страни направиха именно това, като допълнително сложиха и таван на цената на газа и на тока, за да не може да се вдига над определено ниво. Пари и облекчения обаче не трябва да се раздават на всички, защото така ще се насърчи търсенето, а целта при висока инфлация е точно обратната - да се намали търсенето на стоки и услуги.

Държавата трябва да се погрижи за разходите в бюджета

Финансистите го наричат консолидация на бюджета и се предприемат редица мерки за ограничаване на разходите в бюджета - съкращава се бройката на държавната администрация и леко се повишават данъците, за групите, които могат да си го позволят. По този начин потреблението ще намалее и ще повлияе на цените, които ще започнат сами да спадат. Съответно държавата ще пренасочи повече пари от заплати към администрацията към защита на уязвимите групи. Естествено, това зависи предимно от управлението на държавата и не е свързано по никакъв начин с ЕЦБ или БНБ.

Както сами забелязвате по един или по друг начин се цели свиване на потреблението, за да може да се отдръпне потреблението и да се намали търсенето. Докато това не се случи, инфлацията ще расте. Тук обаче трябва да се начертае една граница между намалено потребление и крайна бедност и да не се минава границата между двете. В противен случай, прекалено голяма част от бюджета ще отива към изплащане на помощи и това ще доведе до рецесия. А това ще бъде повече от пагубно за българската икономика.

Как може да подготвите вашето домакинство за високата инфлация?

Ако преди сте отделяли един бюджет за храна, то сега първата ви работа е да отделите двоен такъв. Разходите за сметки, които ще последват през месеца, все още не са твърде различни от миналогодишните, но следващите месеци това ще се промени. Опитайте да си подсигурите плащанията, за които не сте убедени, че ще получите. Много вероятно е повечето хора да не се подготвят за високата инфлация и няколко месеца изобщо да не успяват да си оправят бюджетирането и съответно да ви бавят плащания. Това може да бъде дори и шефа ви, както и ако имате наематели или хора, от които получавате пари за извършени услуги.