Използваме „бисквитки“ и други технологии, за да Ви помогнем да управлявате работата на сайта, да анализираме употребата Ви и да Ви предоставяме най-добрите предложения. Като продължавате да използвате сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Научете повече тук
Разбрах
×

Блог

Колко пари ни трябват, за да платим месечните си разходи?

Колко пари ни трябват, за да платим месечните си разходи?

Промените на финансовия и трудовия пазар се отразиха и на месечните разходи на домакинствата в страната. Статистическите агенции изчислиха колко пари са необходими на едно 4 членно семейство, за да може да си плати всички разходи и да живее нормално през месеца. Не са малко ситуациите, когато изскачайки спешен разход, средностатистическият българин кандидатства за кредит и това на практика означава, че неговите доходи не са достатъчни. Нека да разгледаме ситуацията в страната малко по-подробно.

Колко е минималната заплата?

Да имаме минимална заплата с точно определен размер е най-малкото добър измерител. Спрямо страните в ЕС, България се подрежда на последно място с размер на минималната заплата € 332. Това не би било плашещо, ако следващите в списъка не бяха с размер от € 500 Латвия. Тоест разликата между последните и предпоследните е огромна. За сравнение, на трето място отзад напред са Румъния с € 515.

Минималната работна заплата е добър показател и за покупателната способност. Цените на битовите стоки са по-ниски в родната ни страна, отколкото в другите страни в ЕС, но не са двойно по-ниски. Това изправя страната ни пред интересна финансово ситуация.

Каква сума ни е необходима за нормален живот?

Няма да крием, че цифрите, които ще изложим тук са средни за страната и не включват различията по местообитание, които могат да бъдат много големи. Например, съвсем различна е цената на живот в София спрямо Хасково. Въпреки това, издръжката на едно семейство, състоящо се от 4 човека е 2540 лв. на месец. Като се раздели на 4, това прави сумата от 635 лв. на човек. Налагайки тази сума върху минималната заплата виждаме, че разликата не е толкова голяма. Ако обаче изнесем тази статистика в реалния живот, то тогава, ако домакинството не се състои от 4 човека, а от 1, то тогава разходите за цялото домакинство утежняват бюджета.

Според данните обаче макар минималната заплата да е определен размер, близо 65 на 100 от домакинствата живеят с доходи, които са под нея. При 22% от домакинствата доходът на лице се пада около 363 лв. Заради това и инфлацията се отразява така тежко последните няколко месеца.

Според проучванията 1 на 6 домакинства ежемесечно е изправено пред трудна ситуация, при която не може да си плаща разходите за живот. В това число влизат сметките за потребление и храна.

Освен това, впечатление прави и голямата разлика между областите. Например най-ниската средна заплата е във Видин. Освен това цели сектори последните две години се отчита намаляване на средната работна заплата и то драстично. Това са хотелиерските услуги, спорта, забавлението и др. В някои от тях, намаляването на размера е с близо 40%. За сметка на това пък има сектори, в които най-високата заплата стига 6 пъти размера на най-ниската. Това са сектори, които процъфтяха покрай пандемията.

Средната ставка на час в България е 4.80 лв., докато в Европа, тя е 26.40 лв. Разликата е огромна и това определено се отразява и на нивото ни на потребление.

На практика за едно домакинство, сметките варират спрямо месеца, но не са под 200-300 лв. Ако този разход се разпредели между двама, то тогава натоварването на семейния бюджет е доста по-малко. Ако обаче домакинството е изправено пред труден момент, то няма нищо по-логично от това да потърси кредит, който да му помогне да изкара месеца. Естествено, с колкото по-добри условия е този заем, толкова по-лесно след това домакинството ще се справи с покриването му. Нашите кредитни продукти са достъпни и за кандидатстване онлайн. При нашите онлайн кредити начинът на кандидатстване не се отразява по никакъв начин на процеса на одобрение. Въпреки че е онлайн, той си остава също толкова бърз и лесен. Освен това условията по кредитите ни са съобразени с нуждите на всяко едно домакинство.