Използваме „бисквитки“ и други технологии, за да Ви помогнем да управлявате работата на сайта, да анализираме употребата Ви и да Ви предоставяме най-добрите предложения. Като продължавате да използвате сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Научете повече тук
Разбрах
×

Блог

Каква е формулата за изчисляване на месечната вноската по кредит?

Каква е формулата за изчисляване на месечната вноската по кредит?

За да решите, дали можете да си позволите бърз кредит онлайн, трябва първо да отговорите на въпроса колко голяма вноска можете да плащате. Вноската по принцип трябва да бъде достатъчно ниска, за да можете да покривате и останалите си разходи. Как обаче да изчислите точната цифра? Нека да видим какви са видовете изчисления, които се използват най-често.

Видове формули за изчисляване на вноска по кредит

Преди да минем към вноските, трябва да разгледаме видовете заеми. На първо място съществуват заеми, при които се плаща само лихвата първите месеци и след това се минава към изплащането на главницата. На второ място са комбинираните плащания, които включват вноски, които покриват едновременно и главница и лихва. На трето място остават кредитните карти, където плащанията са минимални, за да може кредитната карта да бъде използвана като многократен заем. Спрямо тези видове заеми, вноските могат да се изчисляват по следните начини:

• Ако плащате едновременно и лихва и главница, то тогава трябва да калкулирате месечното си плащане, чрез общата сума на заема, периодичния лихвен процент (годишният ви процент, разделен на броя на периодите на плащане) и общия брой периоди на плащане. 

• Ако плащате първоначално само лихвите по даден заем, то тогава изчисляването е доста по-лесно. Умножете сумата, която сте взели, по годишния лихвен процент, след което разделете на броя плащания годишно. Или умножете сумата, която сте взели по месечния лихвен процент, който е годишният лихвен процент, разделен на 12. 

• При кредитните карти, големината на вноската до голяма степен зависи от банката. В най-общия случай, банката иска 1% от изхарченото от кредитното салдо.

Колко струва един заем?

Може да бъде трудно да разберете колко точно ще платите, когато имате няколко различни оферти и се налага да сметнете всичките. Възможно е лихвите да са по-ниски, но таксите да са по-високи. Избирането на оферта означава, че трябва да изчислите всички разходи по заема. Онлайн ще откриете доста калкулатори, които могат да ви помогнат в изчисленията, но имайте предвид, че последната дума е на кредитната фирма и тя може да внася промени в офертата, до момента, в който се подпише договор.

Годишният процент на разходите може да бъде инструмент за сравняване на различните заеми. Възможно е най-ниския ГПР да не означава най-добрия бърз заем. Представете си, че имате заем, който значително се отличава от останалите точно по ниския си ГПР, но има много висока такса за предсрочно погасяване или пък много висока застраховка по заема.

Как да откриете най-добрата оферта за вас?

Вашето месечно плащане е резултат от сумата на заема, лихвения процент и продължителността на заема. Кредиторите могат да ви предложат много ниско месечно плащане, сякаш получавате добра сделка, но когато го умножите по дължината на заема, тоест по месеците, които трябва да го плащате, да излезе, че сумарно офертата не е добра. По-добре е да договаряте по-ниска обща цена на заема, отколкото по-ниско плащане. Естествено, трябва да съобразите и месечния си бюджет, за да не се окаже, че все пак месечните вноски са прекалено високи.