Използваме „бисквитки“ и други технологии, за да Ви помогнем да управлявате работата на сайта, да анализираме употребата Ви и да Ви предоставяме най-добрите предложения. Като продължавате да използвате сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Научете повече тук
Разбрах
×

Блог

Фрийлансър или работа на пълно работно време - кое е по-добре от гледна точка на финансовата стабилност и възможността за отпускане на кредит?

Фрийлансър или работа на пълно работно време - кое е по-добре от гледна точка на финансовата стабилност и възможността за отпускане на кредит?

Фрийлансър - това може би е най-търсеният тип заетост през последните няколко години. И тук не става дума само за служителите, които се опитват да си намерят работа, а и за самите работодатели.

Нарастващите статистически данни показват голяма промяна в практиките за наемане на персонал, като бизнесите все повече се обръщат към служители на свободна практика. В същото време, по-голяма част от хората търсещи работа, предпочитат именно гъвкавостта и удобството на този тип заетост.

Самата дейност „фрийлансър“ в никакъв случай не е нещо ново, но както показват цифрите, през последните пет години, търсенето и предлагането на подобен тип позиции е скочило на съвсем ново ниво. Това което някога се използваше като допълнителна опция сега се превърна в обичайна практика.

Въпреки удобството обаче, има един потенциален проблем свързан с работата като фрийлансър и това са нестабилните доходи. Ако упражнявате свободна професия, вашите приходи могат да варират от месец за месец, за разлика от работата на пълно работно време, където вие получавате фиксирана месечна заплата. Разбира се, това не означава непременно, че ако сте фрийлансър вие ще сте финансово нестабилни, нито пък, че работата на пълен работен ден ще ви осигури достатъчно сигурност. Всичко е много относително и много зависи от вашата конкретна ситуация.

Ако се чудите дали работата на пълен работен ден или тази на свободна практика е по-подходяща за вас, то със сигурност ще ви е интересно да научите плюсовете и потенциалните недостатъци на всяка една от тях. Така че продължавайте да четете!

Професия фрийлансър - новото модерно

Фрийлансърът е самостоятелно заето лице, което предлага услугите си на клиенти на база проект. Фрилансерите работят на свободна практика и не са обвързани с дългосрочни договори с конкретна компания. Когато упражнявате подобна професия, вие на практика предлагате вашите умения или опит директно на клиентите. Това до голяма степен означава независимост - вие избирате кога да работите, откъде и колко.

При този тип заетост обаче вие обикновено получавате заплащане на проект или на час. С други думи, приходите ви не са едни и същи всеки месец. Освен това, вие сами ще трябва да се погрижите за внасянето на вашите здравни и пенсионни осигуровки.

Какви са плюсовете да работиш като фрийлансър?

· Гъвкавост и баланс между работа и личен живот. Работата на свободна практика осигурява несравнима гъвкавост по отношение на избора на вашите проекти, определяне на вашия график и място на работа. Тази гъвкавост ви позволява да постигнете по-добър баланс между работа и личен живот и да съобразите работата си с лични ангажименти или хобита.

· Творческа свобода. Фрилансърите имат свободата да работят независимо и да вземат решения без йерархични ограничения. Тази автономия позволява повече творческа свобода и възможност да оформите професионалния си път. Вие може да изберете да работите по проекти, които отговарят на вашите интереси и опит.

· Потенциал за по-високи печалби. Като фрийлансър, вие имате възможност сами да определяте цените на вашите проекти. В зависимост от вашия опит, умения и клиентска база, понякога може да си докарвате доста по-високи доходи, отколкото работейки на пълно работно време. Възможността да поемате няколко проекта едновременно допълнително увеличава потенциала ви за печалба.

А какви са потенциалните недостатъци свързани със свободните професии?

· Нестабилни доходи. Ако при редовната работа получавате една и съща заплата на една и съща дата всеки месец, при свободната практика нещата съвсем не стоят по този начин. Фрийлансърите обикновено печелят пари на база проект. Това означава, че някои месеци могат да бъдат много доходоносни, докато други, не чак толкова. Тази нестабилност може да се окаже предизвикателство, особено за онези, които не умеят да управляват добре бюджета си.

· Повече самодисциплина. Работата като фрийлансър изисква изключителна самодисциплина и самоорганизация. Вие ще трябва сами да планирате и управлявате времето си, да поставяте приоритети и да се придържате към сроковете за изпълнение на съответните проекти. Без ясна структура и организация на работния ден, е лесно да се разсеете или да отложите важни задачи, а това от своя страна може да доведе до пропуснати срокове и неудовлетворени клиенти.

· Липса на социални придобивки. Лицата упражняващи свободни професии обикновено нямат платени отпуски и не получават болнични, здравно или пенсионно осигуряване като част от техния трудов договор. Така че, ако сте фрийлансър, вие сами ще трябва да внасяте осигуровките си, което може да ви струва доста пари.

Работа на пълно работно време - стабилност и предвидим доход

Работата на пълен работен ден обикновено включва работа за един работодател за определен брой часове всяка седмица. В замяна, вие получавате месечна заплата, която обикновено е фиксирана, както и допълнителни предимства, като здравно и пенсионно осигуряване, и платен годишен отпуск.

Като цяло, този тип заетост предлага повече сигурност, тъй като вие знаете, че ще вземете заплата на определена дата от месеца. Въпреки това, получаването на редовни доходи не винаги ще ви осигури нужната финансова стабилност. Има много фактори, които могат да повлияят на това, включително и размера на заплатата ви.

Какви са предимствата да работите на постоянен трудов договор?

· Редовни доходи. Едно от основните предимства на този тип заетост е стабилността, която предлага. С редовна заплата и редовни социални придобивки, като здравно осигуряване, платен отпуск и т. н., вие ще се чувствате по-финансово стабилни. Това е особено важно, ако имате семейство, деца или пък изплащате по-голям кредит.

· Професионално развитие и възможности за растеж. Когато работите в една компания продължително време, вие имате по-голям шанс да се развивате и растете кариерно. Много фирми предлагат програми за обучения, менторство и възможност за придобиване на нови умения. Освен това, чрез вашия работодател, вие може да си осигурите достъп до различни събития и конференции, което ви позволява да разширите професионалната си мрежа.

· Работа в екип и изграждане на социални връзки. Постоянната работа в една и съща компания също така предлага възможност за изграждане на стабилни социални връзки и мрежи. Работата в екип позволява по-добро разбиране на фирмената култура, както и възможност за изграждане на по-дълбоки и продуктивни взаимоотношения с колегите.

Какви могат да бъдат минусите на редовната работа?

· По-малко гъвкавост. Работата на пълен работен ден обикновено идва с определени часове и графици. Това разбира се ви дава по-малко лична свобода и понякога може да доведе до нарушаване на баланса между работа и личен живот.

· По-малко контрол. Ако сте фрийлансър вие може да работите и почивате когато поискате. От друга страна, работата на пълен работен ден не ви дава тази свобода. Това може да бъде задушаващо за някои хора.

· Повече време за пътуване. В зависимост от това къде работите и колко далеч живеете от работното си място, пътуването до работното място може да отнеме много от личното ви време. Освен това самата офис среда може не винаги да е идеална или удобна за всички, което оказва влияние върху цялостното удовлетворение от работата.

Може ли да постигнете финансова стабилност като фрийлансър?

Постигането на финансова стабилност като фрийлансър е възможно, но изисква внимателно планиране и управление на доходите. Когато всичко върви добре, усещането е страхотно - вие сте независими, изкарвате достатъчно пари, господар сте на собственото си време и бъдеще! Напълно възможно е обаче да се сблъскате и с по-трудни периоди, когато нямате много работа и доходите ви са минимални.

Един от най-добрите начини да си осигурите финансова стабилност като фрийлансър, е да се опитвате да пестите пари в „добри времена“, които да ви помогнат в моментите когато нямате много работа или просто се нуждаете от почивка. (Имайте предвид, че работата на свободна практика също може да доведе до бърнаоут и това, че нямате платен отпуск, не означава, че не трябва да си вземате такъв). Пестенето като фрийлансър обаче понякога може да бъде трудно, тъй като реално вашите доходи са непостоянни.

Ето защо, е важно да планирате добре бюджета си и да създадете резервен фонд, който да ви помогне в периоди на финансова нестабилност. Ако все пак имате някакви затруднения или ви се наложи да се справяте с неочаквани разходи, то винаги може да разчитате на бързите кредити . Изискванията за тегленето на бързи кредити са минимални и одобрението става за минути. Така че те са идеален вариант за фрийлансъри, които се нуждаят от бързо финансиране.