Използваме „бисквитки“ и други технологии, за да Ви помогнем да управлявате работата на сайта, да анализираме употребата Ви и да Ви предоставяме най-добрите предложения. Като продължавате да използвате сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Научете повече тук
Разбрах
×

Блог

8 интересни факта за парите

8 интересни факта за парите

Всеки ден използвате пари, но колко знаете за тях? От самото им начало в древна Месопотамия до оживената глобална икономика днес, парите са играли ключова роля в човешката история и продължават да оформят начина, по който взаимодействаме със света около нас. Време е да научите няколко интересни факта за парите.

В света има 180 валути

В момента в света се използват 180 признати валути, като всяка притежава собствена стойност и обменни курсове. Те са пуснати в обращение от различни държави и се използват за обмен на стоки и услуги на територията на съответните икономики.

Парите датират от около 3000 г. пр. н. е.

Парите, както и заемите, съществуват от векове. Ако трябва да бъдем по-точни - от около 3000 г. пр. н. е., когато жителите на древна Месопотамия започнали да разменят специални предмети, за да получат други предмети, от които се нуждаят. Тогава те не разполагали с монети или книжни пари, както ние днес. В търговията използвали различни вещи вместо пари, като например черупки, сол, добитък и дори големи камъни. Тяхната значимост произлизала от факта, че са можели да бъдат разменяни за други неща.

Впоследствие се появили и първите кредити. Около 2000 г. пр. н. е. в Асирия, Индия и Шумер търговци заемали зърно на фермери и други търговци, пренасящи стоки между градовете. По-късно - в древна Гърция и по времето на Римската империя, заемодатели отпускали кредити, като същевременно приемали депозити и извършвали обмен на пари.

И така, с течение на времето обществата се разраснали и започнали да търгуват още повече, което наложило въвеждането на монетите и хартиените пари с цел по-добро организиране на покупко-продажбата на стоки.

Една монета има жизнен цикъл от около 30 години

Една монета остава в обращение около 30 години. След това е твърде износена, за бъде в употреба. Извадените от обръщение монети биват претопени и използвани за други цели.

Някои банкноти могат да се гладят

Повечето банкноти са изработени от тежка хартия, но някои се правят от памук, лен и други текстилни тъкани. Съществуват и полимерни банкноти. Банкнотите от текстилни тъкани могат да се гладят подобно на дрехите. Разбира се, не ви съветваме да опитвате това у дома особено ако не сте сигурни от какъв материал са направени вашите пари.

Има причина щатските долари да са зелени

Доларовите банкноти невинаги са били зелени. Колониалните пари например са били кафяви с черно или червено мастило. Едва след гражданската война правителството започва да използва зелено мастило за отпечатване на хартиени пари, откъдето те получават името greenbacks (зелени пари). Цветът е избран съвсем целенасочено, тъй като зеленото мастило не избледнява и не се разлага лесно, което предпазва от фалшифициране.

Изобразяването на значими личности върху парите започва с Римската империя

Практиката да се изобразяват значими фигури върху парите датира от Римската империя. Там владетелите били изобразявани на монети основно с една цел: да се установи авторитет и легитимност. Днес продължаваме да слагаме важни личности на банкнотите по различни причини, включително почитане на исторически личности, демонстриране на национална гордост и възпиране на фалшифицирането.

Най-голямата деноминация на валута, отпечатана някога, е банкнота от 100 трилиона долара

Най-голямата деноминация на валута, отпечатана някога, е банкнотата от 100 трилиона долара от Централната банка на Зимбабве през 2008 г. по време на период на хиперинфлация. Това подчертава опустошителните ефекти на хиперинфлацията върху икономиката на страната.

На всеки континент на планетата има банкомат

И последният интересен факт за парите е свързан с това как получаваме достъп до тях. Днес съществуват повече от три милиона банкомата на Земята. Можете да изтеглите или да внесете пари в брой на такива устройства в най-отдалечените точки на света, включително Великденския остров, централна Австралия и дори станция Макмърдо в Антарктика!